3. října 2016

Šípkový sirup

Nejen, že je šípek první uvítání podzimu, ale je skvělý na zdraví! louhuje se, může z něj být čaj, masti, marmelády, ale i sirup.



V první řadě vám sem napíši účinky Šípku a k čemu se používá.

Šípek, neboli růže šípková je cca 3. metrový, listnatý a opadavý keř. Určitě ho všichni známe a víme, že plody sbíráme v září, říjnu. (konec září, začátek října), kdy jsou plody krásně tmavě červené.
Co je důležité vědět je to, že posiluje organismus, tudiž je skvělý na začátek podzimu, kdy je skoro každý nemocný, nebo nachlazený. Léčí nemoci močových cest, a zlepšuje stav vlásečnic.
Používá se na přípravu čajů, marmelád, mastiček, SIRUPU, a mnoho dalších věcí.

ÚČINKY ŠÍPKU

  • Zánět močových cest
  • zánět ledvin
  • kolika žaludku
  • močopudný účinek
  • nachlazení
  • kašel
  • horečka
  • krvácení
  • čistí krev
  • chudokrevnost
  • nemoci žlučníku
  • bolesti v krku
  • Dutiny
Tady můžete vidět, že tato kouzelná červená věc má mnoho účinků a je nápomocná v mnoha věcech.

Je velice bohatá na vitamíny, obzvlášť vitamín C,B, organické kyseliny a cukry.

A teď se dostáváme k tomu, kvůli čemu jsem tento článek psala

ŠÍPKOVÝ SIRUP
Šípky se sbírají na konci září, začátkem října, kdy ještě neproběhl první mrazík a plody nezačaly měknout. Sbíráme je rudě červené, nenaměklé a nijak poškozené ☺. Vůbec nevadí, když si jich nasbíráte víc a usušíte si je. Dá se z nich udělat moc dobrý čaj.

Ingredience:
  • 500g šípků
  • kyselina citrónová (já dala 50g dá se dát více)
  • cukr krystal, třtinový cukr (váš výběr) 1kg (já cukru dávám méně (500-700) Sirup není moc hustý, ale zase tam zůstávají cukry z šípků a není tak kalorický a vím, že je zdravější)
  • 1,5 L vody
  • Dala jsem navíc 1 pomeranč
  • zavařovací sklenice
postup:
  1. Šípky omyjeme, vadné kousky vyhodíme, a poté odstraníme bubáky. 
  2. připravíme si kastrol s vodou (0,5l), kam přidáme šípky a na hrubo rozmixujeme ručním mixérem.
  3. necháme na 24 hodin pod pokličkou odpočinout někde na chladném místě (lednice, sklep).
  4. Po 24. hodinách kastrol vyndáme, směs uvnitř scedíme, tak aby v konečném stavu směsi nezůstaly žádné kousky ani chloupky z šípků.(já scedila přes utěrku), tady můžete přidat i ten pomeranč, pokud chcete. (vymačkáte šťávu z pomeranče, a také přecedíte, aby tam nezůstaly kousky dužiny)
  5. Až budete mít přecedíno, začněte "směs" (šípková voda) zahřívat na plotně a přidejte cukr. 
  6. Odstavte poté, co už neuvidíte kousky cukru a přidejte kyselinu citrónovou.
  7. sklenice si před koncem prolijte vroucí vodou, aby se vypálily bakterie, a pak už si můžete nalévat sirup do halelujah. 
  8. Vuala? hotovo, Gratuluju. 
Chtěla bych jen upozornit, že sirup bude sám kyselý, tak pozor na kyselinu citrónovou, aby sirup nebyl jak šťovík ☺



Já si své sirupy ozdobila takto. Kreativita už je jen na vás. 

Hodně štěstí vám všem,.

přeje s láskou,

Bára